APH - ALARM: Széleskörű biztonságos megoldás afáziás emberek számára

Az afázia a beszédközpont károsodása, amely érinti a beszédkészséget vagy annak megértését, valamint az olvasás vagy írás képességét. Az afáziában szenvedő emberek hosszabb reakcióidővel bírnak, és gyakran nem képesek kifejezni igényeiket, segítséget kérni, amikor erre szükségük lenne.
Az APH-ALARM egy olyan riasztórendszert kíván létrehozni az idősebb (55 év feletti), stroke-on átesett afáziával élő emberek számára, melynek köszönhetően visszanyerhetik és megőrizhetik függetlenségüket, képességeiket és méltóságukat miközben biztonságban és támogatottan érzik magukat. Az APH-ALARM egy átfogó biztonsági és univerzális monitorozást kínáló megoldás, amely riasztási (beleértve az automatikus riasztást) funkciót kínál a stroke-on átesett emberek számára. A kommunikációs nehézségekkel küzdő stroke-on átesett idősebb emberek segítése érdekében a rendszer segítséget kérő/riasztó funkciója kézzel, gesztusokkal és automatikusan is irányítható.
A megoldás a legváratlanabb és kritikusabb biztonsági vagy orvosi vészhelyzetben (akár alvás alatt is) használható, olyanokban, melyekben nem tudnák kifejezni magukat. A technológiai megoldás a EvoAid cég világszerte egyedülálló technológiáján és folyamatán alapul, amely egész nap képes segítséget nyújtani és figyelemmel kísérni az embereket. A rendszer a szükséges végfelhasználói adatok mobil alkalmazáson és az ágyérzékelőn keresztül történő gyűjtésén alapul, ami a modellek kiképzéséhez és optimalizálásához szükséges. A riasztórendszert kézzel, piktogramok segítségével, kézmozdulatokkal is vezérelheti a felhasználó, még akkor is, ha az okostelefon a zsebében vagy a táskájában van. Ezenfelül a rendszer rendelkezik automatikus riasztást kiváltó funkcióval is. Három ország (Magyarország, Ausztria és Portugália) technikai és végfelhasználói partnerei vesznek részt a rendszer kialakításában, fejlesztésében és értékelésében.

A nemzetközi konzorcium tagjai:


Projektmegvalósítás időszaka: 2020. július 01. – 2023. április 30.

A 2019-2.1.2-NEMZ-2020-00012 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, aal-2019-6-131-CP pályázati program finanszírozásában valósul meg az NKFI Hivatal által kibocsátott támogatói okirat alapján.

Az NKFI Hivatal 2019-2.1.2-NEMZ felhívása magyarországi szereplők részvételét teszi lehetővé többek között a Tevékeny és önálló életvitel - Active and Assisted Living, azaz az AAL Európai Uniós és tagállami együttműködésben megvalósuló közös program és kezdeményezés keretében meghirdetett közös pályázati felhívásban a részvételhez szükséges hazai forrás biztosításával.

A Támogató a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a támogatás 53,86%-át biztosítja. A támogatás összegének fennmaradó 46,14%-a az Európai Bizottságtól származik.

A projekt honlapja: https://www.aph-alarm-project.com/

AAL honlap: http://www.aal-europe.eu/projects/aph-alarm/

További információ kérhető:
Dr. Németh Géza, laborvezető
BME TMIT SmartLab
Tel: +36-1-463-3883
E-mail: nemeth@tmit.bme.hu

EU NKFIH AAL PROGRAMME APH-ALARM project