A tárgy célkitűzése

Az Önálló laboratórium tárgy alapvető célkitűzése, hogy a hallgató egy általa választott témával önállóan foglalkozik (bizonyos esetekben esetleg néhány hallgatótársával együtt), egy hozzá rendelt konzulens irányítása alatt. A feladat elvégzésére a hallgatónak egy teljes félév áll rendelkezésére.

A kiválasztott tématerület egyeztetését követően a hallgató a konzulens felügyelete mellett, a konzulenssel egyeztetett ütemben és mérföldkövek szerint végzi önálló feladatát, rendszeres konzultáció mellett.


Témakiírásaink

Csoportunk alapvetően közösen készít témakiírásokat az összes Önálló laboratórium tárgyra. Ez azt jelenti, hogy várjuk hallgatók jelentkezését bármely képzési formából bármelyik témánkra. A témák mindegyike úgy kerül kiírásra, hogy az adott téma akár a BSc képzés Önálló laboratóriumától az MSc képzés Diplomatervezés tárgyáig, vagy akár PhD-ig is folytatható.

Aktuális önálló laboratórium, szakdolgozat és diplomatervezés témakiírásaink megtalálhatóak a tanszéki intraweb oldalon, ami lehetőséget nyújt a témák böngészésére, a részletes tematikák megismerésére és témajelentkezésre (ami nem helyettesíti az adott kiírt téma témavezetőjével való személyes egyeztetést) is. A témára való jelentkezést minden esetben emailes és személyes egyeztetésnek kell megelőznie.


Deep Learning témák

Laboratóriumunkban nagy hangsúlyt fektetünk a deep learning oktatásra. Számos volt hallgatónk meghatározó szerepet foglal el multinacionális vállalatok machine és deep learning csapatában. A deep learninggel kapcsolatos témák nehézsége és a nagy számú jelentkezés miatt a következők szabályok betartását kérjük a hallgatóktól.

Általános irányelv

A tárgy követelménnyel mindig a hallgatónak a feladat, hogy tisztában legyen, és az adminisztratív teendőket a tárgykövetelményeknek megfelelően végezzék el, még ha erre külön nem is hívja fel a konzulens a figyelmet.

Féléves teendők

Online vagy személyes szimpózium a félév során várhatóan három alkalommal lesz. Ehhez időpontot és meghívót a konzulens küld. A szimpóziumra mindig az alábbiakkal szükséges készülni:

A szimpóziumok várható időpontjai, a kapcsolódó elsődleges feladatokkal (természetesen már több féléve futó, vagy speciális téma esetén a tartalomban lehet eltérés):

Szimpóziumok között is van konzultációs lehetőség: ehhez küldjétek el a kérdéseket a konzulenseteknek és válaszul javasolunk időpontot.

TDK

Minden hallgatót biztatunk a TDK-n való indulásra. Optimális, ha a beszámolókat angolul írjátok, és így ezekből a TDK dolgozat további szerkesztéssel elkészíthető. Angol nyelv esetén a TDK dolgozat tartalmát további munkával konferencia/folyóiratcikknek lehet tovább vinni.
Deep learning témában a TDK, cikkek mind az ipari, mind az akadémiai életben előnyt jelent.

Önálló laboratórium

A tárgyfelelősnek jellemzően az alábbi dokumentumokat kell leadni (ezeket mindig ellenőrizzétek):

Szakdolgozat – Diplomatervezés

Hivatalos határidők a https://diplomaterv.vik.bme.hu/hu/ oldalon találhatóak. Ezek közül a fontosabbak:

Elvárások:

 1. Félév végi dokumentáció/szakdolgozat/diplomaterv és prezentáció:
  • megosztott dokumentum (Pl. Overleaf, GDocs, stb.)
  • Határidő: hivatalos határidő előtt két (önlab) vagy három (szakdolgozat, diploma) héttel.
 2. GitHub repository
  • pontos verziókkal megjelölt requirements.txt
  • kapcsolódó Dockerfile
  • shell script vagy Docker compose file, amit a Docker konténerben elindítva fut a kód
  • kommentezett forráskód – legalább a függvény nevek PyDoc elven kommentelve vannak
  • korrekt readme.md (megoldás rövid leírása, hogyan kell futtatni a megoldást, stb.)
  • Határidő: szóbeli beszámoló időpontja
 3. Blog post
  • elsősorban angol nyelvű
  • a beszámoló alapján elkészített, min. 4-8.000 karakteres leírás minimum 2 ábrával/táblázattal.
  • minta: https://smartlabai.medium.com/ bejegyzései
  • Határidő: szóbeli beszámoló időpontja

A fentiek be nem tartása, vagy folyamatos késés és elmaradás esetén a későbbi félévekben deep learning témára nem fogadjuk a hallgatót.
Mindezzel az a célunk, hogy a nálunk végzett hallgatók gyakorlati deep learning tudással tudják folytatni tanulmányaikat a PhD képzés keretein belül, vagy/és megfelelő rálátással és tapasztalattal tudjanak AI start up-ot alapítani, illetve az iparban nagy presztízsű cégnél, deep learning pozícióban elhelyezkedni.

Osztályozás deep learning témák esetén:

TDK, szakdolgozat, diploma struktúra

Segítség képp általános struktúra TDK-hoz, szakdolgozathoz, diplomához. Természetesen ez csak egy irányelv, szinte biztos, hogy lesznek alfejezeteitek, illetve témától függően lehetnek teljesen új fejezetek is, vagy máshogy is hívhatjátok ezeket a fejezeteket. Ha a lentiek közül bármelyik fejezetet ki akarjátok hagyni, annak alapos oka kell, hogy legyen.

 1. Fedőlap
 2. Tartalomjegyzék
 3. Hallgatói nyilatkozat (szakdolgozat és diploma esetén)
 4. Kivonat 1 oldal
 5. Abstract -angolul a kivonat
 6. Bevezető 1-2: általános bevezető, amiből egyértelműen kiderül, hogy mi a megoldandó probléma és azt hogyan akarod megoldani
 7. Irodalomkutatás 10-12 oldal: a korai neurális hálókról viszonylag keveset, inkább az új irányokról, és a dolgozathoz szorosan kapcsolódó anyagokról írj. Hivatkozásokat a scholar.google.com-ról és arxiv.org-ról gyűjts. A hivatkozások legyenek 100% pontosak!!
 8. Célkitűzések 0.5-1 oldal: itt fogalmazd meg bárki számára érthető módon, hogy mit fogsz csinálni
 9. Rendszerterv és módszerek 2-4 oldal: itt egy általános leírást adj arról, hogy hogyan fogad megvalósítani, illetve írhatsz a szoftver és hardverkörnyezetről
 10. Adatbázisok 1-2 oldal: pontosan írd le, milyen adatbázisokkal dolgozol, ha volt ilyen
 11. Megvalósítás: itt a konkrét megvalósítási lépéseket írd le, forráskódokat max ha nagyon muszáj, akkor is csak pár sor. Fontos, hogy jól tagold (akár alfejezetekben is)
 12. Kiértékelés: a rendszer objektív és ha lehet, szubjektív mérése. itt csak a tesztek eredményét írod le, nem értelmezed őket. Fontos, hogy mérnökileg és statisztikailag is korrekt legyen a mérés/tesztelés.
 13. Eredmények: a megvalósítás és kiértékelés értelmezése. Itt vonod le a konzekvenciát, hogy a kitűzött célt mennyire
 14. Összefoglalás 0.5-1.5 oldal: ebben még egyszer, értelmesen összefoglaljátok a kitűzött célt, a megoldáshoz vezető utat és a legfontosabb eredményeket. Lehetséges jövőbeli fejlesztésekre is itt tértek ki.
 15. Irodalomjegyzék: legyen nagyon pontos. A hivatkozásokat a scholar.google.com-on a cikk alatti "Idézés" linkre kattintva tudjátok kimásolni, ez legtöbbször nagyjából helyes

Segédanyagok

Tippek az önálló labor (és szakdolgozat, diplomatervezés) tantárgyakhoz

Gyakran Ismételt Kérdések a Diplomatervezésről