Spemoticon

A hangjelzések alkalmazása szituációk kifejezésére általánosan használt technika a mindennapi életben (sziréna, villamoscsengő, duda, makogás, nevetés stb. Az ilyen hangjelzéseket akusztikus ikonoknak nevezik. Általánosságban az ilyen akusztikai jelek gyártása és felhasználása komoly piaccá nőtte ki magát. A Spemoticon elnevezés egy új kezdeményezésből született, amely emberi beszédre (speech) alapozott akusztikai jelet takar (nem értelmes beszéd), és ugyanakkor az akusztikai hangzásával – amit speciális szoftverrel lehet kialakítani – megpróbál valamilyen érzelmet (emotion), szituációt kifejezni. Az ilyen akusztikai jeleket szintetizált beszédből alakítjuk ki.
Az első kísérletek hangtárából mutatunk be mintákat, hogy érzékeltessük a fenti két alkotóelem együttesét képben és hangzásban.
A hipotézis az, hogy sok ilyen mintából létrehozott hangtárból percepciós teszttel ki lehet válogatni azokat az érzelmeket, szituációkat, amelyek korrelálnak valamelyik hanggal. Ezek lesznek a Spemotikoconok. A teszt elvégzésével Ön is részt vehet a kísérletsorozatban.